Acasă

Proiectul REThink îşi propune să răspundă cerinţelor europene de îmbunătățire a accesului copiilor şi adolescenţilor la intervenţii validate ştiinţific pentru promovarea sănătăţii mintale. Scopul proiectului REThink implică proiectarea, dezvoltarea şi evaluarea unui joc video terapeutic accesibil online, destinat să fie utilizat în principal ca şi aplicaţie de sine stătătoare pentru promovarea rezilienţei emoţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Un punct important de plecare pentru acest proiect îl reprezintă oportunitatea de a dezvolta jocul pe baza unui personaj care are deja poveştile lui (RETMAN), aparţinând unor pachete de intervenţie cognitiv-comportamentală deja testate în ceea ce privește promovarea sănătăţii mintale în rândul tinerilor (ex. Educaţie Raţional Emotivă şi Comportamentală).

Există la ora actuală o preocupare globală pentru sănătatea mintală a tinerilor, în condițiile în care tulburările emoţionale sunt printre cele mai frecvente şi persistente tulburări mintale cu debut timpuriu. Cu toate că se ştie că tinerii sunt mari utilizatori ai tehnologiei computerizate, nu există până în prezent niciun joc terapeutic validat ştiinţific destinat prevenției tulburărilor emoţionale şi promovării stării de bine în rândul tinerilor. Există câteva jocuri video terapeutice menţionate în literatura de specialitate, insă majoritatea dintre acestea nu sunt bazate pe cele mai eficiente protocoale de intervenție disponibile. Mai mult, sunt disponibile puţine date preliminare referitoare la eficiența lor ca instrumente terapeutice, și nici un fel de date referitoare la utilizarea lor online, ca mijloace de prevenție. Aceste minusuri le scad semnificativ accesibilitatea şi eficienţa potenţială pentru stimularea rezilienţei, împiedicând totodată integrarea unor aspecte considerate deosebit de atractive de către copii şi adolescenţi, precum opţiunea integrării de jucători multipli.

Proiectul REThink oferă o opotunitate unică de aplicare a celor mai recente cunoștințe științifice cu scopul de a promova reziliența emoțională a copiilor și adolescenților, prin intermediul unui produs comercial inovativ. Produsul final este destinat să ajungă la cât mai mulți copii, în special în afara contextului clinic, ceea ce este în acord cu ultimele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale UNICEF.

Bazându-ne pe eforturile comune ale unei echipe multidisciplinare formată din specialiști în sănătate mentală și din ingineri, ne așpetăm ca rezultatul final să fie un produs eficient din punct de vedere al costurilor pentru promovarea sănătății mentale la copii și adolescenți.


Cum mă pot implica?

Proiectul vine în întâmpinarea unei nevoi imperative de prevenire a tulburărilor emoționale și de promovare a stării de bine în rândul copiilor și adolescenților. Ne dorim să avem aproape utilizatorii țintă ai proiectului pe parcursul perioadei de implementare și apreciem suportul și implicarea activă a acestora în cadrul proiectului.

Te poți implica pentru a susține proiectul REThink în următoarele moduri:

  • Diseminând pagina proiectului prietenilor tăi, copiilor si adolescenţilor;
  • Accesând și completând chestionarele noastre;
  • Exprimându-ţi părerea asupra proiectului, precum și asupra informațiilor de pe acestă pagină. Observațiile, comentariile și sugestiile tale sunt foarte utile pentru optimizarea produselor și serviciilor noastre, pentru ca acestea să răspundă cât mai bine nevoilor tale.